Šarić se predao jer želi istinu, čeka se odluka o pritvoru; Vučić: Šarić ne može biti svedok saradnik

Narko bos Darko Šarić, koji je uhapšen rano jutros u zajedničkoj akciji državnih organa Srbije i Crne Gore, sleteo je u pratnji policije na beogradski aerodrom. On oko 9.30 sati, nakon što je identifikovan u Policijskoj upravi Beograd, upućen ka zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici.

15:9 – Šariću određen pritvor do 60 dana

BEOGRAD – Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do 60 dana narko-bosu Darku Šariću zbog opasnosti od bekstva i drugih razloga u konkretnom slučaju.
Dežurno krivično vanpretresno je našlo da i dalje stoje razlozi zbog kojih mu je pritvor bio određen 9. decembra 2010. godine, precizira se u saospstenju suda.
Pritvor traje do dalje odluke suda, a najduze 60 dana, napominje sud.
Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi krivično delo, s obzirom na to da postoji opravdana sumnja da se u konkretnom slučaju radi o veoma ozbiljnom i organizovanom švercu kokaina, kao i činjenici da je ranije osuđivan.
Takođe, krivično vanpretresno veće prihvatilo je i predlog Tužilaštva za organizovani kriminal da se Šariću odredi pritvor zbog toga što je za krivična dela koja mu se stavljaju na teret propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledice su takvi da su doveli do uznemirenja javnosti, koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.
Šariću kao organizatoru kriminalne grupe za švec kokaina preti kazna do 15 godina zatvora.
Suđenje Šariću i njegovoj grupi optuženoj za šverc kokaina, nastavlja 24. marta pred Specijanim sudom, kada će se znati da li iznosi odbranu ili će tražiti vreme za pripremu.
Darko Šarić je krivičnom vanraspravnom vehcu Specijalnog suda na saslušanju rekao da se skrivao u Latinskoj Americi i delu Južne afrike, i „da se dobrovoljno predao“, preneo je novinarima ispred Specijalnog suda njegov branilac Radoslav Baćević nakon završenog saslsusanja.
Šarić je sudu ispričao da se odlučio na predaju pošto je lociran u Latinskoj Americi od strane bezbedbosnih službi Srbije i Crne Gore, naveo je advokat Baćević.
Advokat je objasnio da je Šarić želeo da bude iz Latinske Amerike prebačen u Crnu Goru kako bi se video da porodicom s kojim je imao priliku da tamo razgovarao oko pola sata, kao i jer „veruje da će suđenje biti fer i pošteno i da će se utvrditi istina“.
Šarić je jutros avionom prebačen iz Podgorice prebačen u Beograd i nakon što je identifikovan u Policijskoj upravi Beograd, sproveden je u zgradu Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici gde je smešten u pritvorsku jedinicu Okružnog zatvora u Beogradu.
Šarić je jutros uhapšen u zajedničkoj akciji organa Srbije i Crne Gore.
Šarić se tereti za organizovanje međunarodne trgovine narkoticima, a u žižu svetske javnosti došao je nakon zaplene tri tone kokaina do koje je došlo zahvaljujući saradnji MUP-a Srbije i američke agencije DEA.
14:51 – VUČIĆ: ŠARIĆ NE MOŽE BITI SVEDOK SARADNIK
Optuženi za šverc više tona kokaina, Darko Šarić, ne može dobiti status svedoka saradnika, jer je optužen kao organizator kriminalne grupe, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić.

13:30 – ŠARIĆ SE NIJE KRIO U CRNOJ GORI

Ministar pravde Crne Gore Dušan Marković izjavio je danas da Crna Gora nije među zemljama gde se skrivao najtraženiji narko bos Darko Šarić, te da je on jutros boravio u Podgorici sat vremena, koliko je trajao njegov transfer u Srbiju.
Marković je na konferenciji za novinare, povodom hapšenja Šarića, rekao da nije tačno da je Šarić uhapšen pre 15 dana.
„On je preuzet na teritroriji jedne Latinoameričke države i transferisan preko Crne Gore u Srbiju“, rekao je crnogorski ministar.
„Pretpostavljam da je Šarić juče uhapšen u Latinskoj Americi. Crna Gora nije zemlja gde se Šarić skrivao. I kad bih znao u kojoj državi je uhvaćen ne bih smeo da kažem zbog postupka u Srbiji. Tvrdim da je Šarić u Crnoj Gori jutros bio samo u period od 6.30 do 7.30 časova“, kazao je Marković.
Ocenio je da je hapšenje Šarića dobra stvar za Crnu Goru s obzirom na manipulacije u javnosti da se on tu skrivao.

„Danas je to palo u vodu“, rekao je Marković.
Marković je istakao da se na podgoričkom aerodromu Šarić video sa svojom porodicom, što je bio jedan od njegovih zahteva.
Na pitanje može li se očekivati hapšenje osoba koje su sarađivale sa Šarićem i omogućile mu da pobegne iz Crne Gore, Marković je rekao da je hapšenje potvrda opredeljenosti dve države da sarađuju na najvažnijim pitanjima.
„To opredeljenje više niko ne može dovesti u pitanje. Ova akcija ima za cilj da razotkrije čitavu mrežu. Hapšenje nije dovoljno, verujem da će se uspeti u tome da se dođe do najvećeg broja njegovih saradnika u toj kriminalnoj mreži, a i sam ministar pravde Srbije Nikola Selaković je to nagovestio“, kazao je Marković.

13:23 – ŠARIĆ VERUJE U FER SUĐENjE I ŽELI ISTINU
Darko Šarić je krivičnom vanraspravnom veću Specijalnog suda rekao da se skrivao u Latinskoj Americi i delu Južne afrike, i „da se dobrovoljno predao“, preneo je novinarima ispred Specijalnog suda njegov branilac Radoslav Baćević nakon završenog saslsusanja.
U ovom momentu, prema rečima advokata, još nije odlučeno o pritvoru.
Šarić je sudu ispričao da se odlučio na predaju pošto je lociran u Latinskoj Americi od strane bezbedbosnih službi Srbije i Crne Gore, naveo je advokat Baćević.
Advokat je objasnio da je Šarić želeo da bude iz Latinske Amerike prebačen u Crnu Goru kako bi se video da porodicom s kojim je imao priliku da tamo razgovarao oko pola sata.
Osim toga, advokat je dodao, Šarić se predao jer „veruje da će suđenje biti fer i pošteno i da će se utvrditi istina“.
Na pitanje kako mu je delovao, advokat je odgovorio: „Kao čovek koji želi da dođe i da se utvrdi istina“.

On je najavio da će sutra ići u dužu posetu Šariću kako bi se dogovorili šta će raditi 24. marta kada je zakažan nastavak suđenja.
Prema njegovim rečima, Šarić je do sada primio 10 optužnica, i treba da sae vidi da li je spreman da sada iznese odbranu ili kasnije.
Advokat Darka Šarića očekuje odluku o ptirotvu u toku dana.
On je napomenuo da je tužilaštvo predložilo pritvor zbog opasnosti od bekstva, uznemirenja javnosti i zaprećene kazne za krivično delo za koje se tereti.

12:48 – VLADA: USPEŠAN KRAJ VELIKOG POSLA
VLADA: USPEŠAN KRAJ VELIKOG POSLA

O hapšenju Darka Šarića bilo je reči i na posebnoj sednici Vlade Srbije. Odlazeći premijer Ivica Dačić rekao je da Vlada pozdravlja ovaj događaj i pohvaljuje sve državne organe koji su učestvovali u hapšenju. To će doprineti da se proces protiv ove kriminalne grupe uspešno privede kraju. Sve ovo je pokazatelj svelike posvećenosti borbi protiv kriminala i uspešnosti regionalne saradnje u otkrivanju počinilaca krivičnih dela.

Potom je neke detalje o hapšenju izneo prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. On je otkrio da se, posle jasnih saznanja da je lociran i da Šariću preti hapšenje, 24. februara Vladi obratio njegov branilac i ponudio bezuslovnu predaju, što je prihvaćeno iz nekoliko razloga – da ne bi bilo odugovlačenja procesa ekstradicije, zbog izbegavanja mogućeg krvoprolića u slučaju hapšenja i zbog želje da se Šarić konačno nađe pred srpskim pravosudnim organima.

– Vest da se Darko Šarić, posle više od četiri godine bekstva, nalazi u pritvorskoj jedini je velika i dobra za građane Srbije, ali i za sve u regionu i Evropi – istakao je Vučić. – Radna grupa koja je formirana unutar BIA obavila je ogroman posao koji je podrazumevao: tajno paćenje pripadnika klana, video-nadzor brojnih objekata, presretanje komunikacije, tajne pretrese, geografsko pozicioniranje, praćenje saradničke mreže, međunarodnu saradnju sa parnerskim službama.

On je dodao da posebnu zahvalnost upućuje američkoj službi CIA zbog njenog doprinosa ovoj akciji, kao i Ministarstvu pravde Crne Gore. Vučić je rekao da se izašlo u susret Šarićevom zahtevu da se pre nego što bude predat organima Srbije, upriliči suret sa suprugom, ćerkom i sinom i to polusatno viđenje je obavljeno u međunarodnoj zoni podgoričog aerodroma.

– Jasno je da ne možemo obelodaniti sve detalje ovog ogromnog i komplikovanog posla. Nadam se da će pravosudni sistem u efikasnom i fer postupku doneti pravdu, a da će krivci dobiti zasluženu kaznu – zaključio je Vučić.

12:20 – RADISAVLjEVIĆ: U TOKU JE SASLUŠANjE, SUD ODLUČUJE O PRITVORU

RADISAVLjEVIĆ: U TOKU JE SASLUŠANjE, SUD ODLUČUJE O PRITVORU

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević potvrdio je da je u toku saslušanje Šarića i čeka se izjašnjavanje suda o pritvoru. On se zahvalio kolegama iz regiona na saradnji koja je dovela do konačnog hapšenja.
– Otvoriće se i druga pitanja, kao ona o tome kako je pobegao iz zemlje, da li mu je neko u tome pomagao i sa kim je sve bio u kontaktu – rekao je Radisavljević.

12:13 – SELAKOVIĆ: ŠARIĆ SE BEZUSLOVNO PREDAO

SELAKOVIĆ: ŠARIĆ SE BEZUSLOVNO PREDAO

U Vladi Srbije počela je konferencija za novinare povodom hapšenja Darka Šarića. Prvi se javnosti obratio ministar pravosuđa Nikola Selaković.
– Ovo je veliki dan za Srbiju, region i ceo svet. Danas je priveden osumnjičeni za teška krivična dela krijumčarenja opojnih droga i pranje novca Darko Šarić.

On je podsetio da je preduslov da se ovo dogodi bilo formiranje posebne radne grupe u okviru BIA u junu 2013. godine sa isključivim zadatkom da se bavi lociranjem i hašenjem Darka Šarića. U lociranju Šarića veliku ulogu su imali i MUP Crne Gore, kao i Ministarstvo pravde CG, ali i čitava mreža bezbednostnih agencija drugih država – američke, slovenačke, italijanske, belgijske, austrijske, švajcarske…

Paralelno se odvijao i jedan pregovarački proces. Počeo je u onom trenutku kada je hapšenje postalo sasvim izvesno. Naši operativci su locirali njegovo kretanje u nekoliko zemalja Latinske Amerike. Ministarstvo pravde dobilo je zahtev za kontakt od branioca Šarića. Da bi se izbeglo krvoproliće i žrtve prilikom hapšenja, ponuđena je njegova bezuslovna predaja organima Republike Srbije. To se desilo pre oko mesec i po dana. Nisu zahtevani nikakvi ustupci u korist okrivljenoga. Ono što se tražilo jeste da mu se omogući kontakt sa braniocem, majkom i sinom pre dolaska u Srbiju, što je i učinjeno – objasnio je Selaković.

11:59 – MUP CG: ŠARIĆ SE PREDAO

MUP CG: ŠARIĆ SE PREDAO

Osumnjičeni za šverc kokaina Darko Šarić se predao, objavile su danas TV Vijesti, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.
Šarić se predao da ne bi bilo nasilnog hapšenja, prenose Vijesti.

11:08 – ADVOKAT: ŠARIĆ ĆE ODGOVARATI GDE SE SKRIVAO

Darko Šarić će danas u Specijalnom sudu biti ispitan o tome gde se skrivao od početka procesa do hapšenja, rekao je Tanjugu njegov branilac Radoslav Baćević.

Baćević je potvrdio da će prisustvovati saslušanju Šarića u Specijalnog sudu na okolnost određivanja pritvora.

„Njega će krivično vanpretresnokrivično veće danas ispitati samo o tome gde je boravio, odnosno gde se skrivao i odlučiti da li ostaje na sanzi rešenje kojim mu je ranije određen pritvor“, naglasio je advokat.

Baćević je napomenuo da to saslušanje neće trajati duže od desetak minuta.

10:16 – ŠARIĆ NA SASLUŠANjU

Narko bos Darko Šarić priveden je u Specijalni sud nešto pre 10 sati, gde će biti saslušan na okolnost određivanja pritvora, izjavila je Tanjugu portparol suda Dušica Ristić

Ona je precizirala da će Šarića saslušati dežurno krivično vanpretresno veće u toku dana.

09:20 – SVEDOCI SARADNICI

Iako je prema šest spojenih optužnica optuženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, osim Šarića 11 optuženih, pošto je njih 16 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Svedoci saradnici su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao „nagrada“ za saradnju u rasvetljavanju krivičnih dela.

Od podizanja prve optužnice u aprilu 2010. godine devetorica optuženih je pravosnažno osuđeno na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal prema kojima su priznali krivicu.

Sporazume o priznanju krivice tužilaštvom su zaključili Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović.

Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, kojima se u budžet slilo više od milion evra.

Darku Šariću i osobama koje su povezane sa njim u protekle četiri godine oduzeto je niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar.

Šariću se izgubio se trag u oktobru 2009. godine tokom akcije „Balkanski ratnik“, koja se odvijala istovremeno u Urugvaju i Beogradu i do sada mu se sudilo u odsustvu.

Godinu kasnije uhapšen je i njegov brat Duško Šarić kome se zbog kokaina i pranja para sudi u Crnoj Gori.

Šarićeva grupa počela je da se raspada pre četiri i po godine nakon međunarodne akcije „Balkanski ratnik“, kada je u urugvajskoj luci zaplenjeno oko 2,2 tone kokaina, na jahti hrvatskog državljanina Anastazija Martinčića, takode pripadnika Šarićeve ekipe. I pored svih optužnica, istraga se u ovom slučaju i dalje nastavlja, posebno u pravcu veza tog klana sa državnim strukturama u Srbiji.

08:09 – PRED SUDOM 24.MARTA

PRED SUDOM 24.MARTA

Darko Šarić bi trebalo prvi put da se pojavi pred Specijalnim sudom 24. marta, za kada je zakazan nastavak suđenja pripadnicima njegove kriminalne grupe, koji se terete za šverc više od tri tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine, najavljuje MINA.

Iako je prema šest spojenih optužnica optuženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, osim Šarića 11 optuženih, pošto je njih 16 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Svedoci saradnici su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao „nagrada“ za saradnju u rasvetljavanju krivičnih dela.

07:32 – UHAPŠEN ŠARIĆ

UHAPŠEN ŠARIĆ

Narko bos Darko Šarić, koji je uhapšen rano jutros u zajedničkoj akciji državnih organa Srbije i Crne Gore, sleteo je u pratnji policije na beogradski aerodrom. On oko 9.30 sati, nakon što je identifikovan u Policijskoj upravi Beograd, upućen ka zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici.

Tokom dana biće održana vanredna sednica Vlade Republike Srbije, čija će tema biti hapšenje Šarića.

Šarić je uhapšen u zajedničkoj akciji dva ministarstva pravde, Srbije i Crne Gore, zbog čega je srpski ministar pravde Nikola Selaković nekoliko puta bio u Podgorici u proteklom periodu.

Šarić se predao jer želi istinu, čeka se odluka o pritvoru; Vučić: Šarić ne može biti svedok saradnik | Hronika | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s