POGLEDAJTE kosmički „ples“ Zemlje i Meseca

LONDON – Američka svemriska agencija (NASA) objavila je novi, neverovatni film koji prikazuje zajedničko kretanje Meseca i Zemlje kroz svemir.

Fotografije, na osnovu kojih je napravljen ovaj film, snimila je u oktobru robotska sonda Džuno koja se trenutno nalazi na putu ka Jupiteru.

Na snimku se vidi Zemlja kako se okreće oko svoje ose dok Mesec prolazi iza nje, krećući se udesno.

Skot Bolton, naučnik zadužen za program Džuno, rekao je za BBC da gledajući ovaj prizor posmatrač ne može a da se ne zamisli o mestu naše planete u kosmosu.

„Ljudi mogu da vide Zemlju i Mesec u pokretu, dok izvode svoj kosmički ples. Mislim da to stavlja stvari u perspektivu“, naveo je on, podsećajući da je pre nekoliko godina Vojadžer 1 poslao fotografiju koja je nazvana „Bledo-plava tačka“ po knjizi Karla Sagana.

Popularni astronom i pisac je tada rekao da se sve što znamo nalazi na toj sićušnoj plavoj tački.

„Naš film govori to isto, ali u slici koja se kreće“, dodao je Bolton, koji u San Francisku učestvuje na konferenciji Američke geofizičke unije (AGU), najvećem skupu naučnika koji proučavaju Zemlju i planetarni sistem.

Ovo nije prvi snimak Zemlje i Meseca u pokretu, ali prvi koji je napravljen sa udaljenosti od 1.000.000 kilometara, što je tri puta razdaljina između Zemlje i Meseca.

Snimak se može videti na JuTjubu. Autor prateće muzike je čuveni filmski kompozitor Vangelis.

Robotska sonda Džuno lansirana je sa vazduhoplovne stanice na Floridi u avgustu 2011, a u radijacijsko polje Jupitera, u kojem će ostati godinu dana, trebalo bi da stigne 2016.

Njen zadatak će biti da istraži koliko vode ima na ovoj džinovskoj planeti, šta izaziva ogromno magnetno polje oko nje i da li ispod guste i tople atmosfere Jupitera leži čvrsto jezgro.

POGLEDAJTE kosmički „ples“ Zemlje i Meseca | Reportaže | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s