Кругови ЗАВЕТИНА

zav in„НЕ ДИРАЈ МОЈЕ КРУГОВЕ“

Овај узвик се приписује грчком мудрацу Архимеду. Предање каже да је то узвикнуо неколико тренутака пред своју смрт. То нам даје за право да помислимо да је те кругове сматрао веома важним, важнијим чак и од сопственог живота.

Кругови јесу били важни у античка времена. У центар сваког већег круга на земљи, могло се стати и посматрати небо и кретање небеских тела на њему. Круг се може оградити зидом, тако да ти зидови чине ОБЗОРЈЕ. Ако је у центру круга стајао СТУБ (СТОЖЕР или СОХА)8 , тај стуб би у подне бацао сенку право на СЕВЕР. На ободу круга могло се обележити место изласка и заласка Сунца на краткодневицу, равнодневице и дугодневице. Правац сенке стуба би јасно показивао промене правца зрака Сунца. Стари Грци су овакав стуб називали ГНОМОН.

Ако би посматрач стао пред стуб (стожер, соху) ноћу, окренуо се према северу, тако да врх стуба упире у звезду Северњачу, могао би посматрати како се небески свод окреће око те звезде, по 15 степени сваког сата. Након неколико ноћи посматрања, већ би сигурно могао да одреди тачно време у сваком тренутку ноћи.9
Свака кружна грађевина је могла имати исту сврху (између осталих сврха). Лако се може замислити да, на пример, Арена у Пули има свој „прозор“ кроз који се, гледајући из центра кружне10 грађевине, види излазак Сунца на краткодневицу, равнодневице и дугодневице. Онај ко познаје ове небеске појаве, могао ју је користити за одређивање календара, сваке године изнова.

Овде се може ставити приговор да је арена имала сасвим другу сврху: у њој су се одржавале гладијаторске борбе. Али, зар нису, можда, баш гладијаторске борбе биле заправо РИТУАЛНО ЖРТВОВАЊЕ БОЖАНСТВУ, зар није погинули гладијатор могао да буде људска жртва Богу, коју је он сам „одабрао“? Зар није гладијатор који је победник тиме постао „миљеник богова“? Зар није онај други, који је изгубио борбу и погинуо, „изгубио њихову милост“ и тиме одређен да буде жртва? Кад на тај начин сагледамо једну арену, она постаје култни простор, поприште ритуала жртвовања божанству. Многи антички градови су имали своје кружне грађевине, а те кружне грађевине су могле имати и неку профане, али и сакралну или астрономску намену.

Видети више: http://њњњ.svevlad.org.rs/narodni_zivot_files/bajic_kalendarpredaka.html

ЗАВЕТИНЕ: виртуелни музеј: змак препознавања
ЗАВЕТИНЕ: виртуелни музеј: змак препознавања

ЛеЗ 0004895

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Књижевни живот и смрт

%d bloggers like this: